Kosten juist indelen op je btw-aangifte? Dat zo je zo!
Ook als zelfstandige in bijberoep of startende eenmanszaak ontsnap je er niet aan: de btw-aangifte. Op die aangifte moet je onder meer je kosten onderverdelen in verschillende categorieën. Maar wat hoort exact waar? Wij zetten de belangrijkste informatie op een rij.
Handelsgoederen: wat je koopt om door te verkopen
Handelsgoederen zijn alle producten die je aankoopt met als doel ze later (met winst) door te verkopen. Een klassiek voorbeeld is de voorraad van een winkel: je koopt producten in bij leveranciers en verkoopt ze door aan je klanten. Ook grond- en hulpstoffen vallen in deze categorie. Dit zijn materialen die je verwerkt tot een ander verkoopbaar product. Denk aan een bakker die bloem, suiker en eieren koopt om er gebak van te maken, of een meubelmaker die hout inkoopt om er tafels van te maken.
Investeringen: wat je langdurig gebruikt in je zaak
Investeringen zijn aankopen die langer dan een jaar meegaan en die je niet doorverkoopt. Voorbeelden zijn je computer, kantoormeubelen, machines of een bedrijfswagen. Je schrijft deze goederen af over meerdere jaren: hun verwachte levensduur. Dat betekent dat de kost van je investering gespreid wordt over verschillende boekjaren. De btw op investeringen kan je wél in één keer aftrekken bij aankoop.
Let op! |
---|
Als je bijvoorbeeld computers verkoopt, dan vallen de computers die je inkoopt voor verkoop natuurlijk niet onder investeringen, maar onder handelsgoederen. |
Overige goederen en diensten: alles wat overblijft
Deze categorie vangt alles op dat niet in de vorige twee categorieën past, maar dat je wel voor je bedrijf gebruikt.
Onder overige goederen vallen bijvoorbeeld kantoorbenodigdheden zoals papier, inktpatronen en kleine accessoires. Het zijn fysieke spullen die je niet doorverkoopt en die meestal geen lange levensduur hebben.
Overige diensten zijn niet-tastbare uitgaven zoals je telefoonabonnement, verzekeringspremies, internetkosten, huur of marketingdiensten. Ook nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, water en verwarming vallen hieronder.
PIA Go! Je digitale boekhouder die meedenkt
Bij PIA Go! begrijpen we dat de verschillende productcategorieën in de btw-aangifte verwarrend kunnen zijn. Onze PIA-boekhouders helpen je daarom bij het juist indelen van je kosten. Zo zit je meteen goed voor je btw-aangifte, en dat spaart je dan weer heel wat tijd én stress uit.
Weten hoe wij je helpen je kosten juist in te delen?
Plan vandaag nog een vrijblijvend videogesprek in.