Het dagontvangstenboek: eenvoudig je verkopen bijhouden

Verkoop je als zelfstandige regelmatig aan particulieren? Dan vraag je je misschien af of je voor elke verkoop een aparte factuur moet opmaken. Gelukkig is het antwoord ‘nee’ en bestaat er een handiger alternatief: het dagontvangstenboek. In deze blog leggen we uit wat het is, wanneer je het gebruikt én hoe je het correct bijhoudt.

Wat is een dagontvangstenboek?

Een dagontvangstenboek is een register waarin je alle verkopen bijhoudt waarvoor je geen factuur opstelt. Vroeger was dit een papieren boek, maar vandaag kan je je verkopen ook digitaal bijhouden. Het is een handige oplossing voor zelfstandigen die dagelijks meerdere verkopen aan particulieren doen.

Bij elke verkoop heb je de keuze: ofwel maak je een factuur, ofwel noteer je de verkoop in je dagontvangstenboek. Bedrijven en zelfstandigen vragen meestal een factuur omdat ze die nodig hebben om btw terug te vorderen. Bij particulieren die niet specifiek om een factuur vragen, mag je de verkoop gewoon in je dagontvangstenboek opnemen.

Wanneer kies je voor een dagontvangstenboek?

Het antwoord hangt af van je type zaak:

  • Het dagontvangstenboek is ideaal voor zaken met veel kleine verkopen. Heb je een winkel, bakkerij of horecazaak met tientallen verkopen per dag? Dan bespaart zo’n boek je enorm veel tijd. Je hoeft namelijk maar één keer per dag het totaalbedrag van alle verkopen zonder factuur te noteren.

  • Het dagontvangstenboek is minder handig bij een beperkt aantal verkopen. Heb je maar enkele verkopen per dag? Dan kan het opstellen van facturen misschien minder werk zijn dan dagelijks je dagontvangstenboek bijwerken (want je moet elke dag een waarde invoeren, zelfs als die nul is).

Papier of digitaal: wat kies je?

Je hebt twee opties om je dagontvangstenboek bij te houden: een papieren of digitale versie. Bij gespecialiseerde kantoorwinkels vind je voorgedrukte dagontvangstenboeken. Je neemt de totalen dan maandelijks over in je digitale boekhouding. Volledig digitaal werken is natuurlijk efficiënter. Maar, let op: een gewoon Excel-bestand gebruiken is wettelijk niet toegestaan en kan boetes tot wel 4.000 euro opleveren! Je bent verplicht een oplossing te gebruiken die aan alle wettelijke vereisten voldoet, zoals het digitale dagontvangstenboek van PIA Go!

Let op! / Wist je dat…
De regels voor een digitaal dagontvangstenboek zijn streng. Ingevoerde gegevens mogen nooit verwijderd worden, alleen correcties waarbij het origineel zichtbaar blijft zijn toegestaan, verkopen moeten strikt chronologisch worden ingevoerd, en elke dag moet een waarde hebben—zelfs als die nul is.

Wat als een klant achteraf toch een factuur vraagt?

Heb je een verkoop al in je dagontvangstenboek opgenomen en vraagt de klant later alsnog een factuur? Dan kan je dit corrigeren. In PIA Go! kan je een correctie doorvoeren door het totaalbedrag van het dagontvangstenboek te verlagen met het gefactureerde bedrag. Als reden voor de correctie geef je aan dat je een verkoopfactuur hebt aangemaakt.

PIA Go! Je digitale dagontvangstenboek zonder zorgen

Bij PIA Go! maken we het bijhouden van een dagontvangstenboek eenvoudig én zorgen we ervoor dat het volgens de regels van de kunst is opgesteld. Ons digitale dagontvangstenboek voldoet aan alle strikte vereisten en laat je toe om snel en efficiënt je verkopen bij te houden.

Weten hoe we je helpen je verkopen correct bij te houden?

Plan vandaag nog een vrijblijvend videogesprek in.